Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser idealny na upalne dni, przygotowany na bazie sezonowych owoców, pyszny, lekki jak chmurka, puszysty i delikatny. Truskawkowo - malinowy sernik na zimno z mascarpone na pełnoziarnistym spodzie z musli crunchy. Sernik cudownie rozpieści nasze kubki smakowe i doda zdrowej energii. Jego wykonanie jest niezwykle szybkie i proste. Gorąco polecam! :)
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 173
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3909
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 313
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 775
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 173
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3909
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 313
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 775
Składniki
SPÓD CRUNCHY. Masło rozpuszczamy w rondelku i delikatnie studzimy. Musli crunchy przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy masło i miksujemy. Powstałą masę wykładamy na spód okrągłej blaszki o średnicy 20 cm*, wyrównujemy, lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania sernika. * Możemy użyć formy o mniejszej średnicy, wtedy sernik będzie wyższy.
SERNIK NA ZIMNO. Żelatynę zalewamy zimną wodą (około 50 ml) i odstawiamy do napęcznienia. Truskawki i maliny miksujemy na gładki mus razem z sokiem z cytryny, erytolem i miodem malinowym*. Napęczniałą żelatynę lekko podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia (Ale uwaga! Nie dopuszczamy do wrzenia, ponieważ straci właściwości żelujące). Do musu dodajemy serek mascarpone, a następnie rozpuszczoną żelatynę - powoli miksujemy, aby nie dopuścić do powstania grudek. Śmietankę ubijamy, dodajemy do masy owocowej i delikatnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na schłodzony spód i wstawiamy na kilka godzin do lodówki**. * Ilość słodziła możemy zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od słodkości owoców. ** Mój sernik tężał około 3 godzin
DEKORACJA. Po odpowiednim stężeniu sernika dekorujemy jego wierzch bitą śmietaną, świeżymi owocami i listkami mięty. Na górę możemy ułożyć także inne owoce, orzechy oraz ulubione dodatki.
Życzę smacznego! :)