Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten truskawkowy sernik bez dodatku cukru zachwyci Twoje podniebienie świeżym smakiem truskawek i kremowej konsystencją sera, będąc jednocześnie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych przepisów. Niezależnie od tego, czy lubisz klasyczną wersję sernika, czy preferujesz odważne połączenia smaków, ten sernik spełni Twoje oczekiwania i zachwyci gości. Idealny na każdą okazję. Smacznego!
miska, mikser, nóż, widelec, tortownica 22 cm
Bardzo smaczne, delikatne i lekkie jak chmurka ciasto jogurtowe do upieczenia...
Odsłon: 234
Mój karp zapadł w zimowy sen i przegapił Boże Narodzenie. Niestety, często mi...
Odsłon: 181
Sałata ze śmietaną i rzodkiewką to pyszny wiosenny dodatek do obiadu. W sezon...
Odsłon: 19167
Ogórki małosolne można jeść całe lato, są smaczne i zdrowe. Ukiszenie ich to...
Odsłon: 108
Bardzo smaczne, delikatne i lekkie jak chmurka ciasto jogurtowe do upieczenia...
Odsłon: 234
Mój karp zapadł w zimowy sen i przegapił Boże Narodzenie. Niestety, często mi...
Odsłon: 181
Sałata ze śmietaną i rzodkiewką to pyszny wiosenny dodatek do obiadu. W sezon...
Odsłon: 19167
Ogórki małosolne można jeść całe lato, są smaczne i zdrowe. Ukiszenie ich to...
Odsłon: 108
Składniki
W dużej misce umieść ser twarogowy i rozgnieć go widelcem lub zmiksuj na gładką masę. Dodaj jajka, ksylitol, ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny, dokładnie mieszając każdy składnik. Delikatnie wmieszaj pokrojone truskawki, starając się je rozgnieść na drobną masę. Miksuj przez około 4 minuty.
Wylej masę serową do okrągłej formy, równomiernie rozprowadzając. Wstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika i piecz sernik przez około 45-50 minut w temperaturze 160°C (termoobieg), aż masa będzie ścięta i lekko zrumieniona na wierzchu.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w nim na około 15 minut. Następnie wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, aż do rozpuszczenia. Dodaj do galaretki ksylitol i wymieszaj. Umyj truskawki i usuń szypułki. Na wierzch sernika poukładaj przekrojone truskawki i poukładaj je w okrąg. Całość zalej galaretką truskawkową i wstaw do lodówki do momentu, aż galaretka stężeje.
Schłodź sernik w lodówce przez co najmniej 4 godziny lub najlepiej przez całą noc przed podaniem. Gotowy sernik udekoruj w centralnej części sernika truskawkami.