Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto tortowe z dwoma biszkoptami, przełożone masą serową z truskawkami. Spodobał mi się pomysł na malowane biszkopty.Zostało mi jeszcze masy po torcie na Dzień Dziecka, którą zamroziłam i tu ją wykorzystałam.Ciasto wyszło śliczne, winne i pyszne.
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 9181
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 1037
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 9181
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 1037
Składniki
Wcześniej namalować wzorki na papierze do pieczenia.
Obrócić papier i delikatnie natłuścić. Tutaj będą kolorowane wzorki.
masa na wzorek- Rozetrzeć miękkie masło z cukrem pudrem, mąką i białkiem.
Masę podzielić do kilku miseczek.Każdą masę w miseczce, zafarbować jadalną farbką. Przygotować rożki papierowe w które powkładać masy. Dobrze rożki zawinąć i zabezpieczyć.
Końcówki rożków minimalnie obciąć i nanieść odpowiednimi kolorami na wzorki. Na tą natłuszczoną stronę. Wykałaczką wyrównać.
Delikatnie postukać blaszkę 30x40 cm. i schłodzić w lodówce.
biszkopt ze wzorkami-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam budynie z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką.Teraz wyjąć blaszkę z lodówki i delikatnie wylać ciasto "łyżka za łyżką". Wyrównać górę.Piec ok.20-25 min.w 175 *C. Pilnować żeby biszkopt nie przesuszyć i nie przypiec. Po wyjęciu z piekarnika, obkroić boki przy blaszce. Przykryć ściereczką i deską. Obrócić i delikatnie ściągać papier z biszkoptu. Starać się nie uszkodzić wzorków. Odstawić biszkopt do wystygnięcia.
biszkopt czekoladowy-Postąpić jak z poprzednim z tym, że wylewamy na blaszkę z czystym papierem i bez schładzania. Po wystygnięciu, włożyć z powrotem do tej samej blaszki, lecz wyścielanej czystym i wyższym papierem.
Żeby masa dobrze przywarła do biszkoptu, to dobrze jest z niego zdjąć skórkę.
krem-Truskawki umyć, zdjąć szypułki i wysuszyć w ręczniku. Pokroić na cząstki.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z fixem. Nie przerywać miksowania, dodawać porcjami ser, jogurt i dżem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Dodać truskawki, wymieszać łopatką i wylać na biszkopt w blaszce.
Przykryć biszkoptem we wzorki i schłodzić w lodówce.
Kroić ostrym nożem.