Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to niesamowity i słodki deser turecki jak i grecki. Przyrządzany z cienkich płatów ciasta przełożonych orzechami.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1395
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12248
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1395
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12248
Składniki
Syrop cukrowy: Zagotować w rondelku 420 ml wody i rozpuścić w niej cukier. Gotować na małym ogniu przez 10 minut i dodać sok z cytryny. Ponownie gotować przez 2 minuty i zestawić z ognia do wystudzenia.
Ciasto: Mąkę przesiać do miski. Dodać jajka, sól, olej, sok z cytryny i 80 ml wody. Wyrobić dobrze ciasto.
Wyrobione ciasto podzielić na 16 równych kul i pozostawić na 20 minut, aby ciasto odpoczęło.
Każdą kulkę przed rozwałkowaniem podsypać mąką ziemniaczaną, aby ciasto się nie lepiło do blatu i wałkować cienko jak pergamin.
Płaty ciasta układać w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym po 4 warstwy i posypywać rozgniecionymi orzechami włoskimi (tak na przemian do wyczerpania surowców).
Masło rozpuścić w rondelku.
Ciasto kroimy w kwadraty co 4-5 cm lub w rąby. Przed pieczeniem baklavę zalać roztopionym masłem. Piec w 160 stopniach C przez około 35-40 minut. (Ciasto ma mieć złocisty kolor). Po upieczeniu gorącą baklawę zalać syropem cukrowym i pozostawić do wystudzenia. Po wystudzeniu baklavę serwować.
Baklava jest gotowa;) Smacznego!