Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik ten przygotowałam mojemu wnukowi dla jego trenera piłki nożnej . Torcik boisko robiłam po raz drugi i myślę że wyszedł mi całkiem dobrze i bardzo spodobał się wnukowi a trener zaskoczony pomysłem.
mikser, blaszka , papier do pieczenia, łyżka drewniana, wałek,
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27142
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27142
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek, ubijając na sztywną masę ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy żółtka na przemian z cukrem cały czas ubijając. Do masy jajecznej dodajemy mąki, proszek do pieczenia i sodę, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto przekładamy do średniej wielkości blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni a najlepiej do suchego patyczka. Po całkowitym wystudzeniu biszkopt przekroić na dwa blaty. Masa śmietankowa; Schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy. Niewielką ilość ubitej śmietany łączymy z rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatyną a następnie łączymy z pozostałą śmietaną. Śmietanę dzielimy na dwie części większą i mniejszą. Do mniejszej części śmietany dodajemy szczyptę barwnika zielonego i delikatnie mieszamy. Orzechy włoskie rozgniatamy wałkiem do ciasta. Cukier wymieszać z wodą i sokiem z cytryny. Spodni blat układamy na paterze, nasączamy, smarujemy dość mocno frużeliną wiśniową ,następnie nakładamy i rozsmarowujemy większą połowę masy śmietankowej. Nakładamy drugi blat tworząc tort. Cały tort smarujemy zieloną masą a boki tortu obkładamy przygotowanymi orzechami włoskimi. Górę tortu dekorujemy bramkami, piłkarzami oraz masą śmietankową. Tort wkładamy do lodówki na całą noc.