Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miodowe kruche ciasto przełamane delikatnym kremem na bazie śmietanki i masy kajmakowej to prawdziwy raj dla kubów smakowych. Jest tak dobre, że nikt mu się nie oprze. Gwarantowany hit rodzinnych spotkań i imprez ze znajomymi.
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 139
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 139
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta. Mleko podgrzej delikatnie z miodem w małym rondelku. Wymieszaj, aby miód się rozpuścił. Odstaw do ostudzenia.
Teraz przesiej mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Dodaj posiekane, zimne masło. Dosyp cukier puder i wbij jajka. Dolej do masy przygotowane wcześniej mleko z miodem. Całość zagnieć tak jak ciasto kruche, czyli energicznie i szybko.
Ciasto odstaw na kilkanaście minut do lodówki.
Podziel kulkę ciasta na kilka części, najlepiej 3-4. Każdy z tych kawałków rozwałkuj cienko albo wylep nim spód formy wysmarowanej tłuszczem.
Każdy z blatów ciasta piecz w piekarniku przez około 12-14 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu aż ciasto się zarumieni. Powinno mieć kolor złoty i taki sam rozmiar. Odstaw do wystygnięcia.
Teraz przygotuj krem. Zmiksuj mascarpone wraz z masą kajmakową. Mocno schłodzoną śmietanę umieść w misie miksera i ubijaj najpierw na wolnych obrotach, potem na wysokich. Powinna mieć sztywną i gęstą konsystencję. Na koniec dodaj cukier puder i wymieszaj krótko. Wmieszaj do ubitej śmietany mascarpone z masą kajmakową. Posiekaj orzechy włoskie i daktyle. Dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
Każdy blat ciasta wysmaruj przygotowanym kremem. Owiń folią całość i umieść w lodówce, aby całość się schłodziła.
Udekoruj ciasto polewą czekoladową i orzechami.