Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serbskie ciasteczka waniliowe przełożone dżemem i obficie posypane cukrem pudrem.
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4727
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 68
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 184
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 76
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4727
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 68
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 184
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 76
Składniki
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajko i szczyptę soli. Wymieszać i dodać skórkę cytrynową według upodobania. Stopniowo wlać sok z cytryny i wymieszać. Zagnieść ciasto stopniowo dodając przesianą mąkę. Ciasto podzielić na 2- 3 części. Każdą zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Jedną część schłodzonego ciasta rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość 5 mm. Wycinać kieliszkiem lub foremką małe kółka. Podobnie postępować z resztą ciasta.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Dwie foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Vanilice piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10- 12 minut. Brzegi ciastek mają się lekko zezłocić, ale ciastka nie powinny być za ciemne.
Ciasteczka wyjąć z pieca. Dżem wymieszać z siekanymi orzechami. Ciastka przełożyć dżemem i dobrze docisnąć. Następnie dobrze obtoczyć w cukrze pudrze. Do cukru pudru można dodać cukier waniliowy.