Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warkocz drożdżowy posypany chrupiącą kruszonką. Idealny do kubka mleka. Przygotowanie jest mało pracochłonne i znika jeszcze ciepłe.
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 330
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3390
Grecka sałatka ziemniaczana.
Odsłon: 709
Uwielbiam połączenie szpinaku i suszonych pomidorów, które doskonale pasuje d...
Odsłon: 6021
Przepis na pyszne, pożywne i proste w przygotowaniu placki z cukinii i marche...
Odsłon: 4967
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 330
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3390
Grecka sałatka ziemniaczana.
Odsłon: 709
Uwielbiam połączenie szpinaku i suszonych pomidorów, które doskonale pasuje d...
Odsłon: 6021
Przepis na pyszne, pożywne i proste w przygotowaniu placki z cukinii i marche...
Odsłon: 4967
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto muszą być ciepłe. Mleko podgrzewamy dosyć mocno, rozpuścić w nim cukier, sól i drożdże. Kiedy zaczyn zacznie pracować, dodać 2 i 1/2 łyżki roztopionego masła, 2 jaja i przesianą mąkę. Ciasto wyrabiamy i w trakcie dodajemy resztę roztopionego masła. Ciasta nie trzeba długo zagniatać, mnie to zajęło 10 minut. Następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Ponownie zagnieść w celu odparowania z pęcherzyków powietrza (ok. 2 min. )
Kruszonka ma być bardzo sypka i drobna. Do ciepłego masła wsypać cukier i przesianą mąkę. Aby kruszonka była drobna musi być więcej mąki, lecz należy ją stopniowo dosypywać. Na wyczucie. Ciasto drożdżowe posypać kruszonką i umieścić w piekarniku nagrzanym do 180* i piec 30 minut. Smacznego.