Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudownie pulchny z chrupiącą kruszonką oraz śliwką z własnego sadu.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8354
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1217
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10080
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4607
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 650
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8354
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1217
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10080
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4607
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 650
Składniki
Mleko delikatnie podgrzewamy, tak aby było ciepłe. Wrzucamy drożdże oraz dwie łyżki cukru, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie rozpuszczamy 150g masła i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto wyrabiam w robocie planetarnym ale spokojnie można zrobić to ręcznie, należy zachować kolejność podaną w opisie. do ok. 900g mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, wyrabiamy ciasto, następnie 100g cukru, jaja ,cały czas wyrabiając aby składniki się połączyły i na końcu dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiałam ok 20min tak aby było elastyczne. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1h. Ja przyspieszyłam ten proces i zrobiłam kąpiel wodną. Ciasto ładnie urosło w ciągu 30min.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy chwilę i dzielimy na 6 części, które rolujemy. Następnie przeplatamy. Dwa warkocze układamy na blaszce obok siebie. Odstawiamy na ok 30min do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie możemy zrobić kruszonkę. Do miseczki wrzucamy pozostała mąkę, cukier oraz masło, przecieramy w dłoniach i odstawiamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, góra dół. Wyrośnięte warkoczę wykładamy śliwką, moje są własne prosto ze słoika ale spokojnie można użyć innych owoców. Następnie posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 45-50 min.
Ciasto wyszło pyszne i lekkie.