Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudownie pulchny z chrupiącą kruszonką oraz śliwką z własnego sadu.
Ta aromatyczna zupa z cieciorki rozgrzewa, syci i zachwyca głębią smaku. Świe...
Odsłon: 11425
Mięso z udzików w przyprawach podane z jędrnym brokułem.
Odsłon: 191
Ta aromatyczna zupa z cieciorki rozgrzewa, syci i zachwyca głębią smaku. Świe...
Odsłon: 11425
Mięso z udzików w przyprawach podane z jędrnym brokułem.
Odsłon: 191
Składniki
Mleko delikatnie podgrzewamy, tak aby było ciepłe. Wrzucamy drożdże oraz dwie łyżki cukru, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie rozpuszczamy 150g masła i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto wyrabiam w robocie planetarnym ale spokojnie można zrobić to ręcznie, należy zachować kolejność podaną w opisie. do ok. 900g mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, wyrabiamy ciasto, następnie 100g cukru, jaja ,cały czas wyrabiając aby składniki się połączyły i na końcu dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiałam ok 20min tak aby było elastyczne. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1h. Ja przyspieszyłam ten proces i zrobiłam kąpiel wodną. Ciasto ładnie urosło w ciągu 30min.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy chwilę i dzielimy na 6 części, które rolujemy. Następnie przeplatamy. Dwa warkocze układamy na blaszce obok siebie. Odstawiamy na ok 30min do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie możemy zrobić kruszonkę. Do miseczki wrzucamy pozostała mąkę, cukier oraz masło, przecieramy w dłoniach i odstawiamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, góra dół. Wyrośnięte warkoczę wykładamy śliwką, moje są własne prosto ze słoika ale spokojnie można użyć innych owoców. Następnie posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 45-50 min.
Ciasto wyszło pyszne i lekkie.