Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bez pieczenia to doskonały deser na upalne dni, kiedy nie mamy ochoty włączyć piekarnika. Żaden z klasycznych przepisów z bitą śmietaną, jajkami czy żelatyną nie jest jednak odpowiedni dla wegan. Na szczęście pomysłów na takie desery pojawia się coraz więcej. Oto przepis na wyśmienity jagielnik truskawkowy – w niczym nie ustępujący klasycznemu sernikowi na zimno.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5621
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 82
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 521
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1399
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5621
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 82
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 521
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1399
Składniki
Nerkowce zalej wrzątkiem i pozostaw na około 2 godziny. W osobnym naczyniu namocz we wrzątku płatki owsiane – wystarczy przez 10-15 minut. Odlej wodę z nerkowców, odcedź jej nadmiar z płatków owsianych. Połącz składniki ze sobą w jednym naczyniu. Dodaj kakao i olej kokosowy. Zblenduj na jednolitą masę i wyłóż nią dno tortownicy o średnicy 24 cm. Wstaw do lodówki.
Dokładnie przepłucz kaszę jaglaną pod bieżąca wodą. Zalej mlekiem kokosowym i ugotuj na wolnym ogniu do miękkości (przez około 20 minut). Pod koniec gotowania do kaszy dodaj olej kokosowy i wymieszaj.
Do ugotowanej kaszy dodaj syrop z agawy i ziarenka z laski wanilii. Zblenduj na gładką masę.
W osobnym naczyniu zblenduj umyte, obrane z szypułek truskawki. Połącz obie masy i dodaj do nich przygotowany (zgodnie z opisem producenta) agar. Zmiksuj wszystkie składniki i przelej do tortownicy. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem udekoruj jagielnik według uznania, np. owocami sezonowymi i płatkami kokosowymi.