Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyrazisty zimowy tort dyniowy z kremem
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 175
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 1398
Przepis dnia
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 423
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 175
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 1398
Przepis dnia
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 423
Składniki
Przygotowanie: 30min Czas oczekiwania: 2h Składniki podane na tortownicę 26cm Biały krem: 80g nerkowców zalej 100ml wody, 4 łyżkami syropu z agawy i połową soku z cytryny. Namocz min 1,5h, po czym odlej wodę, dodaj 60ml mleka roślinnego (ja wybrałam mleko nerkowcowe). Zmiksuj na gładką masę. Ciasto: zmieszaj 250g mąki, 100g cukru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, po około 1/5 łyżeczki każdej przyprawy (można zastąpić je gotową mieszanką). Potem dodaj 300g puree z dyni, 130ml mleka roślinnego, 3 łyżki oleju kokosowego. Zmieszaj i wylej na tortownicę. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 35-40min. Krem rodzynkowo - orzechowy: namocz przez 15min 50g rodzynek. Odsącz wodę, dodaj 4 łyżki masła orzechowego, 1 łyżkę syropu z agawy i po 1/5 łyżeczki każdej z przypraw. Zmieszaj porządnie. Przekrój ostudzone ciasto na pół. Pomiędzy dwie warstwy ciasta rozsmaruj krem rodzynkowo-orzechowy. Na wierzch wyłóż krem nerkowcowy.
Więcej roślinnych przepisów znajdziecie na mojej stronie: www.reasonablevegan.pl