Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na wielkanocne ciasteczka - zajączki otulone kokosowym futerkiem. Ciasteczka ucieszą nasze podniebienie, ale także pięknie udekorują świąteczny stół. Smacznie polecam :)
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30990
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3671
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5199
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30990
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3671
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5199
Składniki
Miękkie masło dokładnie ucieramy z cukrem pudrem do momentu wytworzenia jednolitej masy.
Do utartej masy dodajemy 2 jajka i ponownie ucieramy dla właściwego połączenia, a następnie dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego, kurkumę i proszek do pieczenia.
Na koniec dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Niewielką część ciasta łączymy z kakao, które później wykorzystamy do zrobienia zajączkowych oczek. Oba ciasta wkładamy na 15 minut do zamrażarki.
Po tym czasie rozwałkowujemy żółte ciasto, podsypując je delikatnie mąką i wycinamy kształty za pomocą foremki. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a z kakaowego ciasta robimy małe oczka.
Białko mieszamy z płaską łyżeczką cukru pudru i smarujemy nim ciasteczka omijając okolice pyszczków. Części posmarowane białkiem posypujemy wiórkami kokosowymi. * Nie przejmujmy się, jeśli nasypiemy ich za dużo lub nasypiemy je poza ciasteczka. Po upieczeniu, nadmiar kokosu można zsypać.
Po udekorowaniu wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 minut i pieczemy do lekkiego zarumienienia wiórek.
Gotowe ciasteczka studzimy, a następnie zsypujemy nadmiar wiórek kokosowych.
Po całkowitym wystudzeniu przechowujemy je w metalowej puszce.
Życzę smacznego! :)