Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na wielkanocne ciasteczka - zajączki otulone kokosowym futerkiem. Ciasteczka ucieszą nasze podniebienie, ale także pięknie udekorują świąteczny stół. Smacznie polecam :)
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1394
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 50
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1338
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 248
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1394
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 50
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1338
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 248
Składniki
Miękkie masło dokładnie ucieramy z cukrem pudrem do momentu wytworzenia jednolitej masy.
Do utartej masy dodajemy 2 jajka i ponownie ucieramy dla właściwego połączenia, a następnie dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego, kurkumę i proszek do pieczenia.
Na koniec dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Niewielką część ciasta łączymy z kakao, które później wykorzystamy do zrobienia zajączkowych oczek. Oba ciasta wkładamy na 15 minut do zamrażarki.
Po tym czasie rozwałkowujemy żółte ciasto, podsypując je delikatnie mąką i wycinamy kształty za pomocą foremki. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a z kakaowego ciasta robimy małe oczka.
Białko mieszamy z płaską łyżeczką cukru pudru i smarujemy nim ciasteczka omijając okolice pyszczków. Części posmarowane białkiem posypujemy wiórkami kokosowymi. * Nie przejmujmy się, jeśli nasypiemy ich za dużo lub nasypiemy je poza ciasteczka. Po upieczeniu, nadmiar kokosu można zsypać.
Po udekorowaniu wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 minut i pieczemy do lekkiego zarumienienia wiórek.
Gotowe ciasteczka studzimy, a następnie zsypujemy nadmiar wiórek kokosowych.
Po całkowitym wystudzeniu przechowujemy je w metalowej puszce.
Życzę smacznego! :)