Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przy okazji wszystkich świąt na naszym stole zawsze pojawia się tort. Tym razem zachęcam do spróbowania puszystego i lekkiego toru migdałowego.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1296
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1744
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 148
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 540
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1296
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1744
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 148
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 540
Składniki
Biszkopt: Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę, a żółtka ucieram z cukrem na gładką masę i łączę z białkową pianką. Dodaję mąkę, 4-5 kropli olejku migdałowego oraz proszek do pieczenia i dokładnie miksuję. Masę przelewam do wysmarowanej masłem tortownicy. Piekę (do suchego patyczka) ok 25 minut w temperaturze 170 st. C.
Krem: Budyń rozpuszczam w 100 ml mleka. Resztę mleka zagotowuję z cukrem. Do gotującego się mleka dodaję mleko z rozpuszczonym budyniem. Mieszam do całkowitego zgęstnienia. Studzę. Masło ubijam na puszystą masę, a następnie, ciągle miksując, dodaję po łyżce schłodzonego budyniu. Pod koniec miksowania dodaję po jednym żółtku, kilka kropel olejku migdałowego oraz zmielone migdały. Krem wkładam do lodówki na ok. 30 min.
Biszkopt przecinam na dwa blaty i nasączam ponczem (w herbacie rozpuszczam cukier i dodaję sok z cytryny). Na pierwszy blat wykładam grubą warstwę schłodzonego kremu i przykrywam kolejnym blatem. Boki i wierzch tortu smaruję kremem, a następnie obsypuję startą czekoladą - białą i mleczną oraz płatkami migdałowymi. Na koniec zdobię pozostałym kremem za pomocą szprycy.