Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przy okazji wszystkich świąt na naszym stole zawsze pojawia się tort. Tym razem zachęcam do spróbowania puszystego i lekkiego toru migdałowego.
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 213
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4879
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4795
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44782
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 407
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 213
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4879
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4795
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44782
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 407
Składniki
Biszkopt: Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę, a żółtka ucieram z cukrem na gładką masę i łączę z białkową pianką. Dodaję mąkę, 4-5 kropli olejku migdałowego oraz proszek do pieczenia i dokładnie miksuję. Masę przelewam do wysmarowanej masłem tortownicy. Piekę (do suchego patyczka) ok 25 minut w temperaturze 170 st. C.
Krem: Budyń rozpuszczam w 100 ml mleka. Resztę mleka zagotowuję z cukrem. Do gotującego się mleka dodaję mleko z rozpuszczonym budyniem. Mieszam do całkowitego zgęstnienia. Studzę. Masło ubijam na puszystą masę, a następnie, ciągle miksując, dodaję po łyżce schłodzonego budyniu. Pod koniec miksowania dodaję po jednym żółtku, kilka kropel olejku migdałowego oraz zmielone migdały. Krem wkładam do lodówki na ok. 30 min.
Biszkopt przecinam na dwa blaty i nasączam ponczem (w herbacie rozpuszczam cukier i dodaję sok z cytryny). Na pierwszy blat wykładam grubą warstwę schłodzonego kremu i przykrywam kolejnym blatem. Boki i wierzch tortu smaruję kremem, a następnie obsypuję startą czekoladą - białą i mleczną oraz płatkami migdałowymi. Na koniec zdobię pozostałym kremem za pomocą szprycy.