Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo puszyste i wilgotne ciasto makowe z jabłkiem. To ciasto uda się każdemu - jest łatwe i proste w przygotowaniu, a do tego obłędnie smakuje.
Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...
Odsłon: 41
danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej
Odsłon: 50
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2591
Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...
Odsłon: 41
danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej
Odsłon: 50
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2591
Składniki
Wyciągnij jajka z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Suchy zmielony mak przerzuć do garnka, zalej gorącym mlekiem, i wymieszaj dokładnie. Odstaw na bok do ostudzenia.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasteczka maślane zmiel w malakserze lub w innym robocie z masłem. Tak przygotowanym spodem ciasta wyłóż formę o wymiarach 20 x 24 cm.
Do miski włóż namoczony mak (z ewentualną resztką mleka), dodaj olej i jajka w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Do drugiej większej miski wsyp suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Wymieszaj.
Jabłko obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach, a następnie wymieszaj z cynamonem.
Do miski z mąką dodawaj masę makową i delikatnie mieszaj. Nie mieszaj składników zbyt długo, tylko do połączenia się składników. Mniej więcej w połowie mieszania dodaj jabłko.
Wyłóż ciasto na przygotowany wcześniej spód z ciasteczek maślanych i piec przez około 30 minut