Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesień to niesamowity czas na gotowanie i pieczenie, dlatego łapcie przepis na pyszne ciasto jogurtowo-dyniowe!:) Ciasto jest delikatne, wilgotne oraz bardzo syte. Dynia jest mało wyrazista, dlatego w tym cieście dla podkręcenia smaku dodałam przyprawę korzenną Eksplozja smakowa jest jeszcze wtedy gdy całość polejemy polewą cytrynową z orzechami. U mnie w domu w okresie jesiennym to ciasto jest hitem, dlatego spróbujcie i przekonajcie się sami!
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4923
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13337
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5821
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7479
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4923
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13337
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5821
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7479
Składniki
Przygotowanie puree z dynii: Dynię obrać ze skórki, miąższ i pestki wyrzucić. Dynię pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka zalać wodą i gotować do miękkości (ok 15 minut). Odcedzić z wody. Po ugotowaniu rozgnieść widelcem i zrobi się purée z dyni. Łączna ilość dyni jaka wyszła po przełożeniu do szklanki to 1,5 szklanki purée z dyni
Przygotowanie ciasta: Jajka ubić za pomocą miksera, dodając stopniowo cukier. Jajka ubijać z cukrem ok 10 minut aż zrobią się puszyste. Do masy jajecznej dodać kolejno puree z dyni, mąkę, jogurt naturalny, proszek do pieczenia oraz przeprawę korzenną. Jeśli nie lubicie można dać esencję wanilii lub goździki. Gotową masę przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i piec w 180C przez 35 minut lub do momentu suchego patyczka.
Przygotowanie polewy na ciasto: Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem, ma wyjść lejąca gęsta konsystencja- lukier. Orzechy posiekać drobno. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto polać lukrem, ona troszkę wsiąknie w wierzch ciasta a następnie posypać orzechami.