Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesień to niesamowity czas na gotowanie i pieczenie, dlatego łapcie przepis na pyszne ciasto jogurtowo-dyniowe!:) Ciasto jest delikatne, wilgotne oraz bardzo syte. Dynia jest mało wyrazista, dlatego w tym cieście dla podkręcenia smaku dodałam przyprawę korzenną Eksplozja smakowa jest jeszcze wtedy gdy całość polejemy polewą cytrynową z orzechami. U mnie w domu w okresie jesiennym to ciasto jest hitem, dlatego spróbujcie i przekonajcie się sami!
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 31
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 144
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2494
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 31
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 144
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2494
Składniki
Przygotowanie puree z dynii: Dynię obrać ze skórki, miąższ i pestki wyrzucić. Dynię pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka zalać wodą i gotować do miękkości (ok 15 minut). Odcedzić z wody. Po ugotowaniu rozgnieść widelcem i zrobi się purée z dyni. Łączna ilość dyni jaka wyszła po przełożeniu do szklanki to 1,5 szklanki purée z dyni
Przygotowanie ciasta: Jajka ubić za pomocą miksera, dodając stopniowo cukier. Jajka ubijać z cukrem ok 10 minut aż zrobią się puszyste. Do masy jajecznej dodać kolejno puree z dyni, mąkę, jogurt naturalny, proszek do pieczenia oraz przeprawę korzenną. Jeśli nie lubicie można dać esencję wanilii lub goździki. Gotową masę przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i piec w 180C przez 35 minut lub do momentu suchego patyczka.
Przygotowanie polewy na ciasto: Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem, ma wyjść lejąca gęsta konsystencja- lukier. Orzechy posiekać drobno. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto polać lukrem, ona troszkę wsiąknie w wierzch ciasta a następnie posypać orzechami.