Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubisz szybkie przepisy, to ten przepis właśnie uśmiecha się do Ciebie!!! Takie ciacha przygotujesz dosłownie w kilka chwil, bez pomocy miksera, wystarczy łyżka, widelec i trzepaczka rózgowa i do dzieła!!!
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2118
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 372
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 795
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17262
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2118
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 372
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 795
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17262
Składniki
Do miski wbij jajko, wsyp cukry, wlej olej i wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką rózgową do jasnej masy. Następnie wrzuć twaróg, rozgnieć go widelcem, wlej parę kropli ulubionego ekstraktu lub dodaj otartą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Całość dokładnie wymieszaj, żeby nie było dużych grudek twarogu. Przesiej przez sitko połowę mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Wsyp resztę mąki z proszkiem i wyrób ręką gładkie i elastyczne ciasto odchodzące od ręki. Ciasto rozwałkuj na wałek i podziel go na 12 – 17 kawałków, w zależności od tego jakie duże ciacha chcesz uzyskać. Z każdego kawałka uformuj zgrabną kulkę, podczas formowania kulek, przykryj talerz folią spożywczą, żeby ciasto nie obsychało. Każdą z kulek delikatnie spłaszcz dłonią na taki placuszek grubości 3 mm, następnie natnij brzegi w 8 miejscach. Końce nacięć "płatków" delikatnie uszczypnij ze sobą palcami tworząc zgrabne "płatki kwiatka". Tak przygotowane ciacha układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego ciastka zrób wgłębienie palcem lub końcem pałki. Środek ciastka wypełnij dżemem wymieszanym z mąką ziemniaczaną. Blaszkę z ciasteczkami wrzuć do nagrzanego piekarnika na 180 °C, piecz na funkcji góra – dół, bez termoobiegu 15 – 20 min. do zarumienienia. Jeszcze ciepłe możesz posypać cukrem pudrem. Smacznego!!!