Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiśniowa chatka to dość pracochłonne ciasto, ale warte każdej poświęconej mu chwili. Pięknie prezentuje się na stole, a jeszcze lepiej smakuje!
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 24
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 113
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 24
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 113
Składniki
Wymieszaj mąkę, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Dodaj do nich śmietanę, jajko i pokrojone w kostkę masło (powinno być schłodzone, ale nie bardzo twarde) i rum. Zagnieć wszystkie składniki (ręcznie lub mikserem) na jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folię spożywczą i wstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
Umyj wiśnie i usuń z nich pestki. Tak przygotowane owoce zasyp w rondelku cukrem, dodaj niewielką ilość wody i zagotuj na palniku u średniej mocy. Do gotujących się wiśni wsyp mąkę ziemniaczaną i gotuj jeszcze przez kilka minut. Odcedź wiśnie z nadmiaru soku i pozostaw do wystudzenia.
Podziel ciasto na 15 jednakowych porcji. Każdą porcję rozwałkuj na prostokąt o grubości kilku milimetrów i wymiarach około 20x5 cm. Na środku prostokąta ułóż wzdłuż rządek wiśni i zawiń je szczelnie „w rurkę”. Potrzebujesz 15 takich samych rurek. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut (na złocisty kolor). Ostudź.
Odcedź ze śmietany nadmiar serwatki. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj do niej śmietanę i sok z cytryny. Ułóż na dużym talerzu lub paterze 5 ruloników z wiśniami. Wyłóż na nie warstwę kremu śmietanowego. Na niej ułóż warstwę złożoną z 4 rurek i kolejną warstwę kremu. Układaj wiśniowa chatkę do wyczerpania składników. Oprósz startą na tarce czekoladą i wstaw na kilka godzin do lodówki.