Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiśniowa chatka to dość pracochłonne ciasto, ale warte każdej poświęconej mu chwili. Pięknie prezentuje się na stole, a jeszcze lepiej smakuje!
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 53
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 53
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
Składniki
Wymieszaj mąkę, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Dodaj do nich śmietanę, jajko i pokrojone w kostkę masło (powinno być schłodzone, ale nie bardzo twarde) i rum. Zagnieć wszystkie składniki (ręcznie lub mikserem) na jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folię spożywczą i wstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
Umyj wiśnie i usuń z nich pestki. Tak przygotowane owoce zasyp w rondelku cukrem, dodaj niewielką ilość wody i zagotuj na palniku u średniej mocy. Do gotujących się wiśni wsyp mąkę ziemniaczaną i gotuj jeszcze przez kilka minut. Odcedź wiśnie z nadmiaru soku i pozostaw do wystudzenia.
Podziel ciasto na 15 jednakowych porcji. Każdą porcję rozwałkuj na prostokąt o grubości kilku milimetrów i wymiarach około 20x5 cm. Na środku prostokąta ułóż wzdłuż rządek wiśni i zawiń je szczelnie „w rurkę”. Potrzebujesz 15 takich samych rurek. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut (na złocisty kolor). Ostudź.
Odcedź ze śmietany nadmiar serwatki. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj do niej śmietanę i sok z cytryny. Ułóż na dużym talerzu lub paterze 5 ruloników z wiśniami. Wyłóż na nie warstwę kremu śmietanowego. Na niej ułóż warstwę złożoną z 4 rurek i kolejną warstwę kremu. Układaj wiśniowa chatkę do wyczerpania składników. Oprósz startą na tarce czekoladą i wstaw na kilka godzin do lodówki.