Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowo prosta i smaczna szarlotka "Wschodnia bajka" z pewnością zachwyci wszystkich miłośników prostych ciast. Przepis na ten placek warto mieć w pamięci, gdy na popołudnie zapowiedzą się goście. Przygotowanie go zajmie ci zaledwie kilka minut, a efekt z pewnością przejdzie twoje najśmielsze oczekiwania
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2943
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2943
Składniki
Rodzynki i morele posiekaj z grubsza, a następnie zalej je koniakiem i pozostaw do namoczenia przez około 3-4 godziny.
Orzechy włoskie lekko zrumień na suchej patelni. Również posiekaj je z grubsza, a następnie wymieszaj je z 70 g cukru oraz cynamonem.
Masło rozpuść w niewielkim garnuszku, a następnie odstaw do przestygnięcia.
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę przy pomocy miksera, a następnie dodaj do nich stopniowo pozostały cukier, cukier waniliowy oraz żółtka cały czas miksując. Następnie wlej do jajek roztopione masło. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, dodaj do niej przesianą przez sitko mąkę. Dokładnie zmiksuj, aby ciasto było jednolite.
Jabłka obierz ze skórki, wypestkuj i pokrój na szesnastki, a następnie oprósz je mąką ziemniaczaną.
Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spód formy wylej połowę ciasta biszkoptowego. Wysyp na nie połowę mieszanki orzechów. Na nich ułóż połowę jabłek oraz odcedzone z koniaku rodzynki z morelami. Wylej pozostałą część ciasta. Na wierzchu ułóż pozostałe jabłka i orzechy. Wierzch ciasta obsyp płatkami migdałów.
Ciasto wschodnia bajka powinno być pieczone w 180 stopniach przez 50 minut. Przez pierwsze pół godziny piecz je pod przykryciem z foli, aby wierzch się nie przypalił. Gotowe ciasto podawaj lekko przestudzone, oprószone niedużą ilością cukru pudru.