Smaczny i delikatny serniczek do kawy.
Wykwintny łaciaty sernik
Składniki
- Składniki na ciasto:
- Mąka tortowa 30 dag
- Masło 20 dag
- Margaryna 5 dag
- Cukier puder 10 dag
- żółtko jaja kurzego ugotowane 5 szt.
- tłuszcz do formy
- Wiórki kokosowe do formy.
- Składniki na ser:
- Twaróg 1 kg
- Jajo kurze 9 szt.
- Cukier 11/2 szklanki
- Budyń waniliowy 2 szt.
- Masło 20 dag
- pierniczki w czekoladzie 1 opakowanie
- chałwa waniliowa 2 batony
- aromat waniliowy 1 szt.
- Składniki na polewę:
- galaretka wiśniowa 1 szt.
- czekolada gorzka 64% 1 szt.
- Czekolada mleczna 1 szt.
- Masło 1/2kostki
- Śmietana kwaśna 1/2 szklanki
- Woda 1/2 szklanki
Składniki
- Składniki na ciasto:
- Mąka tortowa 30 dag
- Masło 20 dag
- Margaryna 5 dag
- Cukier puder 10 dag
- żółtko jaja kurzego ugotowane 5 szt.
- tłuszcz do formy
- Wiórki kokosowe do formy.
- Składniki na ser:
- Twaróg 1 kg
- Jajo kurze 9 szt.
- Cukier 11/2 szklanki
- Budyń waniliowy 2 szt.
- Masło 20 dag
- pierniczki w czekoladzie 1 opakowanie
- chałwa waniliowa 2 batony
- aromat waniliowy 1 szt.
- Składniki na polewę:
- galaretka wiśniowa 1 szt.
- czekolada gorzka 64% 1 szt.
- Czekolada mleczna 1 szt.
- Masło 1/2kostki
- Śmietana kwaśna 1/2 szklanki
- Woda 1/2 szklanki

Etapy przygotowania
Wykonanie polewy: Wszystkie składniki na polewę rozpuścić powoli na małym ogniu stale mieszając do połączenia się składników (nie dopuścić do zagotowania) Wykonanie ciasta: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, margarynę z masłem, żółtka zetrzeć na tarce i wymieszać razem z masłem i margaryną. Następnie dodać do mąki, wyrobić bardzo starannie ciasto. Po czym rozwałkować i przenieść ciasto na wałku do przygotowanej formy i wstawić do lodówki.

Wykonanie sera: Masło roztopić na wolnym ogniu i odstawić. Następnie ser zmielić dwa razy. Żółtka utrzeć z cukrami na puch, wlewać powoli ostudzone masło dodając po jednej łyżce sera, budynie i aromat.

Na koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek i całość delikatnie wymieszać.

Wykonanie placka: Na schłodzonym kruchym cieście rozłożyć pierniki, w wolne miejsca rozłożyć pokruszoną chałwę i zalać przygotowanym serem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec około 50 minut.

Upieczony i ostudzony sernik polać polewą czekoladowo- galaretkową.

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Wiosną jajka smakują najlepiej.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 6196

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3639
Ostatnio komentowane przepisy

Wiosną jajka smakują najlepiej.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 6196

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3639



Składniki
- Składniki na ciasto:
- Mąka tortowa 30 dag
- Masło 20 dag
- Margaryna 5 dag
- Cukier puder 10 dag
- żółtko jaja kurzego ugotowane 5 szt.
- tłuszcz do formy
- Wiórki kokosowe do formy.
- Składniki na ser:
- Twaróg 1 kg
- Jajo kurze 9 szt.
- Cukier 11/2 szklanki
- Budyń waniliowy 2 szt.
- Masło 20 dag
- pierniczki w czekoladzie 1 opakowanie
- chałwa waniliowa 2 batony
- aromat waniliowy 1 szt.
- Składniki na polewę:
- galaretka wiśniowa 1 szt.
- czekolada gorzka 64% 1 szt.
- Czekolada mleczna 1 szt.
- Masło 1/2kostki
- Śmietana kwaśna 1/2 szklanki
- Woda 1/2 szklanki
Wykonanie polewy: Wszystkie składniki na polewę rozpuścić powoli na małym ogniu stale mieszając do połączenia się składników (nie dopuścić do zagotowania) Wykonanie ciasta: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, margarynę z masłem, żółtka zetrzeć na tarce i wymieszać razem z masłem i margaryną. Następnie dodać do mąki, wyrobić bardzo starannie ciasto. Po czym rozwałkować i przenieść ciasto na wałku do przygotowanej formy i wstawić do lodówki.
Wykonanie sera: Masło roztopić na wolnym ogniu i odstawić. Następnie ser zmielić dwa razy. Żółtka utrzeć z cukrami na puch, wlewać powoli ostudzone masło dodając po jednej łyżce sera, budynie i aromat.
Na koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek i całość delikatnie wymieszać.
Wykonanie placka: Na schłodzonym kruchym cieście rozłożyć pierniki, w wolne miejsca rozłożyć pokruszoną chałwę i zalać przygotowanym serem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec około 50 minut.
Upieczony i ostudzony sernik polać polewą czekoladowo- galaretkową.