Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przygotowujemy zapiekany placek ryżowy. Dla mnie to nowość , bo nigdy nie jadłam ciasta ryżowego na słodko, więc może to być ciekawe połączenie i nowe odkrycie kulinarne w moim wykonaniu. Jak się okazuje jest to banalnie proste i szybkie do zrobienia, a efekt i smak są nie do opisania :)
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11961
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 870
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 109
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2886
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11961
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 870
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 109
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2886
Składniki
Do rondla z grubym dnem wlewamy posolone mleko i zagotowujemy. Wsypujemy ryż i gotujemy około 30 minut na małym ogniu, często mieszając, aż stanie się bardzo miękki. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy cukier i skórkę z cytryny. Dobrze mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy migdały, ekstrakt migdałoy i żółtka. Mieszamy.Ubijamy z białek i szczypty soli sztywną pianę, przekładamy do ryżu i mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Smarujemy masłem tortownicę o średnicy 25 cm ( no i moja mała uwaga : ja nie smarowałam blachy masłem, ponieważ margaryna znajdująca się w cieście kruchym odpowiednio natłuszcza nam formę i żeby oszczędzić sobie tłustego ciasta, ociekającego tłuszczem, nie smarujmy blachy dodatkowo masłem. Ciasto idealnie odeszło mi od blachy i nie miałam problemy z wyciągnieciem go ) .
Na lekko posypanym blacie rozwałkowujemy kruche ciasto i wylepiamy nin dno oraz boki tortownicy. ( ja nie bawiłam się w rozwałkowywanie. ciasto miałam na tyle miękkie, że podzieliłam sobie ciasto na dwie części, z jednej wykleiłam dno a z drugiej boki i jeszcze ciasto zostało ! ) Do środka wlewamy masę ryżową. Pieczemy około 40-50 minut, aż ciasto stanie się złotawe, a jego środek tardy. Podajemy ciepłe, w temperaturze pokojowej.