Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowce wbrew pozorom nie są trudne do zrobienia więc warto je upiec bo domowe są najlepsze. Co do masy makowej to jest wiele przepisów ja podaję swoją wersję i zapewniam Was, że makowce były smaczne.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Masa : Mleko zagotować i zalać nim mak w garnku, wymieszać i zakryć pokrywką. Wystudzić. Mieszankę bakaliową rozdrobnić w rozdrabniaczu ale nie za drobno. Gdy mak wystygnie dodać posiekane składniki, cukier oraz rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać. Przed rozłożeniem masy na ciasto ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Ciasto : Z mleka, drożdży i łyżki cukru zrobić zaczyn ( mleko ma być letnie ). Gdy drożdże podrosną do miski wsypać mąkę, sól i cukier. Wlać rozbełtane z wanilią żółtka, zetrzeć zimne masło i wlać zaczyn, wymieszać widelcem a potem zagnieść ciasto. Odstawić je na 15 minut a potem podzielić na 3 części. Wałkować je na w miarę równe prostokątne ( na długość blaszki ) placki. Każdy placek posmarować białkiem i rozłożyć porcję masy zostawiając brzeg bez masy.
Zwinąć makowe rolady. Docięte kawałki papieru do pieczenia posmarować olejem i ułożyć na nich rolady zostawiając wolny odstęp tak na 1,5 cm. Łączenie rolad i papieru powinno być na dole. Zawinięte rolady ułożyć w blaszce do pieczenia i odstawić około 30 minut do podrośnięcia. Gotowe rolady piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 - 50 minut. Potem makowce wyjąć z papieru na kratkę, przestudzić i polać lukrem ( gęstość zależy od upodobań ). Na koniec makowce udekorować na przykład ozdobami cukrowymi.