Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zbuntowany Anioł to warstwowe ciasto, które jest bardzo puszyste i miękkie. W środku znajdziesz masę budyniową z dodatkiem czekolady i opcjonalnie likieru amaretto dla wyrazistości.
Wymiary: blacha ok. 28 × 23 cm
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 124
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 124
Składniki
Zrób obydwa biszkopty. Rozpocznij od jasnego. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz z odrobiną soli. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając aż piana stanie się lśniąca. Dodawaj po jednym żółtku, miksując na wolnych obrotach. Na końcu delikatnie wmieszaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – najlepiej szpatułką. Gotową masę przelej do przygotowanej blachy o wielkości około 28 × 23 cm. Piecz w temperaturze 175°C przez 30–40 minut (do suchego patyczka).
W taki sam sposób zrób biszkopt ciemny, ale mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Po całkowitym ostudzeniu, przekrój go ostrym nożem na dwa blaty.
Zrób teraz krem. W garnku wymieszaj mleko, cukier, żółtka, mąkę pszenną i proszek budyniowy. Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając aż masa zgęstnieje i zacznie bulgotać. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Następnie, łyżka po łyżce, dodawaj zimny budyń, cały czas ucierając. Na koniec dodaj rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Wymieszaj do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Dodaj likieru, jeśli chcesz, aby miała bardziej wyrazisty smak.
Złóż teraz ciasto. Na czekoladowym biszkopcie rozsmaruj połowę masy budyniowej. Przykryj ją jasnym biszkoptem. Rozsmaruj resztę masy budyniowej i połóż drugi blat ciasta z kakao.
Wierzch możesz dodatkowo udekorować rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej.