Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, niezbyt słodki świąteczny piernik, choć ja chętnie piekę go również w ciągu roku. Zwarty, dość ciężki jak na dobry piernik przystało, Nikt nie uwierzy, że jest marchewkowy :). Spokojnie można go upiec na dzień przed wigilią, nie musi leżakować. Jeśli ktoś ma ochotę można go przełożyć powidłami śliwkowymi lub ulubionymi masami (np. orzechową, marcepanową, z suszonej śliwki). Polukrować lub polać czekoladą.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2212
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1300
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 477
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3469
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1076
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2212
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1300
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 477
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3469
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1076
Składniki
Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach, jeśli jest za dużo soku trzeba lekko odcisnąć. Rozpuszczamy masło - ma być płynne, ale nie gorące. Jajka ubijamy z cukrem a następnie wlewamy masło i mieszamy do połączenia składników. Do ubitych jajek wsypujemy mąkę, sodę, proszek i kakao i drobno utartą czekoladę i mieszamy. Na koniec dodajemy marchew i wyrabiamy ciasto. Będzie dość gęste i kleiste.Przekładamy do foremki i pieczemy godzinę w 180 st. Smacznego!