Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pod tą apetyczną kruchością wafli kryje się sekretna historia. „Zemsta synowej” to domowy przysmak, który łączy tradycyjne smaki z odrobiną humoru. Podczas pewnego rodzinnego spotkania, gdy myśliwska pieczeń okazała się kulinarną katastrofą, te wafelki z rodzynkami i orzechami były strzałem w dziesiątkę. Chrupiąca przekąska zdobyła serca (i podniebienia) wszystkich, zwłaszcza wymagającego teścia. Dziś ten smakołyk jest symbolem małych, kulinarnych zwycięstw i dowodem na to, że zemsta bywa naprawdę słodka!
Bardzo ciężko robiło mi się zdjęcia, bo już szybko chciałam schrupać te pyszn...
Odsłon: 283
Piernik jest mięciutki i wilgotny dzięki wlaniu w ostatniej chwili wrzącej wody.
Odsłon: 413
Bardzo ciężko robiło mi się zdjęcia, bo już szybko chciałam schrupać te pyszn...
Odsłon: 283
Piernik jest mięciutki i wilgotny dzięki wlaniu w ostatniej chwili wrzącej wody.
Odsłon: 413
Składniki
Do garnka wlej mleko, dodaj masło, wsyp cukry i podgrzewaj do zagotowania. Podczas podgrzewania cukry powinny się rozpuścić, a całość nabrać gęstej konsystencji. Odstaw garnek do ostygnięcia. Orzechy drobno posiekaj ostrym nożem. Poza wymienionymi orzechami możesz użyć także migdałów, orzechów ziemnych lub pistacji. Sprawdzą się także posiekane owoce suszone.
Masę mleczno-maślaną podziel na 2 części. Do jednej porcji dodaj kakao i wymieszaj. Wafle smaruj naprzemiennie masą jasną i ciemną, rozsypując porcję orzechów i migdałów na każdym arkuszu. Przełożone wafle ponownie zawiń w oryginalne opakowanie lub papier do pieczenia i obciąż książką lub garnkiem. Odstaw wafle na kilka godzin, aby arkusze waflowe się skleiły.
Gotowy deser „Zemsta synowej” krój na paski, a następnie mniejsze prostokąty lub romby. Podawaj z filiżanką herbaty lub kawy.