Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto pyszne z wiśniami, nie za słodkie.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19840
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 483
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6892
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242800
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19840
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 483
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6892
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242800
Składniki
Galaretki zalać gorącą wodą, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do wystygnięcia.
Składniki na Ciasto zagnieść tak aby ciasto było gładkie Jeżeli składniki nie chcą się połączyć można w czasie zagniatania dodać 1-2 łyżek zimnej wody. Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć na dwie blachy (22x33) wyłożone papierem do pieczenia. Jedną blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika 170 stopni, grzanie góra, dół i piec 30 minut.
Na drugie ciasto przygotować bezę. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać na sztywno, następnie dodać cukier w kilku porcjach i ubijać. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę wyłożyć na ciasto, wyrównać i posypać płatkami migdałowymi. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 30 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Do rozpuszczonej galaretki dodać wiśnie i wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce. Gdy galaretka zacznie tężeć przełożyć ją na wystudzony kruchy spód bez bezy. Ciasto z galaretką włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Schłodzoną śmietankę miksować, aż zacznie gęstnieć, dodać cukier puder, a następnie dodawać serek mascarpone, cały czas miksować do uzyskania gęstego kremu.
Krem wyłożyć na galaretki, wyrównać i przykryć ciastem z bezą. Ciasto włożyć na noc do lodówki. SMACZNEGO!