Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zimowa fantazja to ciekawe ciasto, które wspaniale sprawdzi się na święta czy inne wydarzenie rodzinne. Kruche ciasto filo przekładane jest klasycznym kremem waniliowym na bazie żółtek oraz masą makową.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 100718
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1966
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5821
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5820
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 100718
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1966
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5821
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5820
Składniki
Przygotuj ciasto. Rozłóż arkusze ciasta filo i posmaruj je roztopionym masłem. Wytnij z nich sześć okręgów o średnicy 22 cm za pomocą tortownicy. Wstaw spody do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piecz przez ok. 5-7 minut, do zezłocenia. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj krem. W garnku podgrzej mleko z dodatkiem ekstraktu waniliowego. W miseczce ubij żółtka z cukrem na jasną masę. Dodaj oba rodzaje mąki i wymieszaj. Wlej kilka łyżek gorącego mleka, by zahartować mieszaninę. Zawartość miseczki przelej do garnka z pozostałym mlekiem. Mieszaj do zgęstnienia i odstaw do ostygnięcia. Miękkie masło utrzyj na puch. Dodawaj po łyżce budyniu, cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Złóż ciasto. Układaj ciasto w tortownicy warstwami: ciasto filo, ¼ kremu, ciasto filo, ½ maku, ½ migdałów, ciasto filo, ¼ kremu, ciasto filo, ½ maku, ½ migdałów, ciasto filo, ¼ kremu, ciasto filo. Wierzch i boki ciasta pokryj pozostałym kremem. Na wierzchu rozsyp odrobinę maku i posypki cukrowej. Zimową fantazję schładzaj w lodówce przez co najmniej 6 godzin, a najlepiej przez całą noc.