Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki krem jest dobrym dodatkiem do naleśników, do ciasta, do deserów, do przełożenia ciasteczek.
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99131
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 590
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5116
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13797
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5918
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99131
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 590
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5116
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13797
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5918
Składniki
Oczyszczoną, umytą żurawinę przełożyć do rondelka. Dodać cukier i wodę. Gotować na wolnym ogniu aż żurawina się rozpadnie. Żurawinę przetrzeć przez sito. Skórki są rozgotowane, miękkie i nie jest to trudne. Wystudzony mus z żurawiny przełożyć do metalowej miseczki i dodać rozbełtane jajka. Miseczkę ustawić na garnku z gotującą się wodą. Miseczka nie może dotykać do wody. Masę mieszać rózgą. Dodać masło, które musi się rozpuścić. Mieszać. Po ok 10-20 minutach krem jest gotowy. Można wykorzystać np do posmarowania naleśników. Można przełożyć do słoiczka i przechować w lodówce kilka dni. Smacznego. Porady Do kremu można dodać sok z cytryny lub pomarańczy, więcej cukru, szczyptę ulubionej przyprawy.