Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pierogi ze śliwkami"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3328
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 85
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 822
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 81
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 209
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3328
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 85
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 822
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 81
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 209
Składniki
Mąkę przesiej do miski razem ze szczyptą soli. Wbij jajko. Dodaj mleko oraz 3 łyżki śmietany. Wyrób elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią i odłóż na godzinę do lodówki.
Pozostałą śmietanę wymieszaj z 4-5 łyżkami cukru trzcinowego i roztartym rdzeniem z wanilii. Dodaj sporą szczyptę cynamonu. Odłóż do lodówki. Śliwki umyj, przekrój na połówki, wypestkuj. W miejsca po pestkach wsyp po szczypcie cukru trzcinowego.
Ciasto rozwałkuj, kubkiem wykrawaj duże kółeczka. Na każdym ułóż połówkę śliwki z cukrem. Uformuj pierogi. Starannie zlep brzegi, dociśnij widelcem. Gotuj w osolonym wrzątku ok. 5 min. Podawaj ze śmietaną.
porcji, czas ok. 45 min; porcja – 520 kcal, cena 2 zł.Źródło: Świat kobiety