Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 7281
Dodano: 14.12.2010
Odsłon: 13511
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
W związku z tym, ze wiem, co znajduje się w kupowanych wędlinach, często sama piekę mięso. Wczoraj zmieliłam ok. 0,75 kg karkówki z ok. 0,25 kg wątróbki i 1 dużą cebulą. Dodałam majeranek, paprykę słodką, 5 ząbków czosnku, małą garść posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz, 1 kulkę ziela angielskiego i liść laurowy. Trzymałam taką mieszankę całą noc w lodówce. Dziś, po przyjściu z pracy nastawiłam piekarnik na 200 stopni C, wyjęłam z masy kulkę ziela i listek laurowy, dodałam jajko i z racji "wątłej" konsystencji wątróbki ok 4 łyżki bułki tartej. Włożyłam do formy tzw. keksówki, posypałam po wierzchu papryką ostrą i piekłam 30 minut w 200 stopniach, następnie 20 minut w 180 stopniach. Wariant dla osób, które nie lubią wątróbki: zamiast wątróbki i bułki tartej dodajemy pół najpierw namoczonej, potem odciśniętej bułki. To, co z "tego" wychodzi, nadaje się zarówno na kanapki jak i jako mięso w drugim daniu.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

tolada51 22 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
I znowu, bardz ciekawiloby mnie, jakie to bydle trzeba zabic, z którego to te karkówke i watróbke chcemy wykorzystac... Ale i tak mnie wszyscy naskocza, ze co to ze mnie za kucharz, skoro nie wiem tak prostych rzeczy... a w koncu to obojetne, czy karkówka cieleca, czy wieprzowa itd. itp... Pozdrawiam wszystkich pichcacych...0 Kto głosował? | Odpowiedz

Lunapark 16 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
na zimno z majonezem uwielbiam!2 Kto głosował? | Odpowiedz

babciaaneczka 15 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
To jednak jest klops. Pasztet piecze sięz gotowanego mięsa. Pozdrawiam.
3 Kto głosował? | Odpowiedz

MariaJD 15 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
To jest pasztet ,a nie klops..Niezbyt ciekawie wyglada.0 Kto głosował? | Odpowiedz