Do góry

Dania główne Przepis na:

alecha - etiopski gulasz...

alecha - etiopski gulasz...

Autor:

Przepisów i artykułów: 587 Ocena: 22337

Dodano:

Odsłon: 6625

alecha czyli lekko pikantny,bardzo smaczny i szybki do przygotowania gulasz rodem z Etiopii.

Składniki

  • 2 marchwie
  • 6-7 ziemniaków
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryczka chili
  • 2-3 cm kawałek imbiru
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki pasty pomidorowej
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól
  • olej
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
alecha - etiopski gulasz...

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pokrojone w kostkę czy jak tam chcecie ziemniaki i marchewkę, wsypujemy kurkumę, smażymy 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.

  2. Następnie dodajemy czosnek, imbir i chili, smażymy chwilę. Dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę, przecier, pastę pomidorową, dolewamy około pół szklanki wody. Przykrywamy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie tak około 15-20 minut . Jeśli zajdzie potrzeba dodajemy więcej wody na patelnię. Gotujemy około Doprawiamy kuminem, solą i pieprzem.

  3. Ja zazwyczaj jem z chlebkiem Himbasha na ktory podawałam już przepis

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń