Do góry

Dania główne Przepis na:

Aloo Gobi - kalafior i ziemniaki po indyjsku

Aloo Gobi - kalafior i ziemniaki po indyjsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2121 Ocena: 47373

Dodano:

Odsłon: 4656

Pyszna, hinduska propozycja na kalafior i ziemniaki.

Składniki

  • 1 mały kalafior
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 pomidory
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka pasty chili
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę.
    Kalafior dzielimy na różyczki.
    Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i kroimy w paski.

    Na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano smażymy ziemniaki. Wyjmujemy na talerz.
    Jeśli oleju jest mało, trochę dolewamy, rozgrzewamy.
    Wrzucamy różyczki kalafiora. Podobnie jak ziemniaki, smażymy na rumiano.
    Kalafior przekładamy na talerz.
    Następnie wrzucamy starty imbir i cebulę. Chwilę smażymy, dodajemy pomidory, pastę, kurkumę, podlewamy wodą (około 200 ml). Całość gotujemy pod przykryciem kilka minut.
    Na patelnię wrzucamy warzywa, mieloną kolendrę i pół łyżeczki garam masala.
    Całość dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw ( w razie potrzeby, podlewamy wodą ). Wrzucamy groszek, pozostałą część mieszanki przypraw, dusimy pod przykryciem jeszcze kilka minut ( do miękkości groszku). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Fram 05 marca wow... absolutnie w moim klimacie, w weekend będzie testowane ;-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 04 marca Bardzo smaczne danie.
Kiedy poznawalam troche dokladniej hinduska kuchnie, zawsze mi mówiono, ze garam masala nalezy dodawac pod koniec gotowania albo nawet bezposrednio przed podaniem. Nie pamietam juz niestety dlaczego.
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 03 marca Natychmiast zabieram tę pychotkę do książki! Zazdroszczę takich pięknych naczyń:) Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń