Do góry

Dania główne Przepis na:

Antrykot z sosem BBQ

Antrykot z sosem BBQ

Autor:

Przepisów i artykułów: 2331 Ocena: 51813

Dodano:

Odsłon: 5648

:) inspiracja Robert Sowa

Składniki

  • 4 antrykoty wołowe po około 150g każdy
  • Groszek mrożony 300g
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • Masło 60g
  • Składniki na marynatę:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • Sól morska
  • Grubomielony czarny pieprz
  • Składniki na sos BBQ:
  • 300ml ketchupu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 100ml miodu pszczelego
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
  • Sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Antrykot z sosem BBQ

Przygotowanie

  1. Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Mięso umyć, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Natrzeć marynatą i włożyć do lodówki na min 2 godziny.
    Wszystkie składniki sosu barbeque dobrze ze sobą wymieszać. Doprawić. Odstawić na bok aby wszystkie składniki się połączyły.
    Zamarynowaną wołowinę obsmażamy z obu stron na grillu lub patelni grillowej. Następnie ułożyć na blasze do pieczenia i piec około 8 minut w 180st. Po wyjęciu z piekarnika mięso odstawić na chwilę aby odpoczęło. Następnie pokroić w plastry.
    Rozmrożony groszek przesmażamy na maśle z dodatkiem czosnku. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej pozbawione skóry i gniazd nasiennych). Całość smażymy około 3 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

figg 26 listopada 2013 Rzadko jemy wołowinę ale twój przepis mnie przekonuje jest typowo męski więc się u mnie sprawdzi:-)))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń