Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś jak każdego 13 - stego moja i Mani jest miesięcznica , aczkolwiek która to już nie pamiętam Tym niemniej za każdą z nich wpólnie spędzoną z Manią jestem wdzięczny losowi ️Dziś przeto w magicznym ogrodzie zasadziłem mnóstwo pięknych kwiatów dla mej ukochanej a na kolację będzie pyszne danie zwane aktualnie - "ANCIENT NETTLE PUDDING/ Antyczny Pudding Pokrzywowy " Receptura tego dania liczy sobie pomiędzy 8 a 6 tysięcy lat jak twierdzą naukowcy. Danie składa się z : Jęczmienia (współcześnie można użyć kaszy jęczmiennej perłowej z odrobiną mąki jęczmiennej) , Dwóch pęczków pokrzywy młodej, Pęczka dzikiego szczypiorku lub pora, Pęczka Mniszka lekarskiego (liście i kwiaty) , pęczka rzeżuchy oraz mięsiwa .. Wszystko razem (plus sparzony jęczmień) zawijamy w folię i gotujemy w wodzie (Dawniej całość upychano w pęcherzu lub żołądku zwierzęcym) ... Danie to jest wieczne jak miłość jest , dlatego warto je spróbować, bo na pewno jest zdrowe ️, Ps. Danie to na pewno było spożywane także podczas wiosennych świąt starożytnych (obecnie znanych jako wielkanoc)
Składniki
Jęczmień zaparzamy , dodajemy smalcu i siekaną zieleninę . Dodajemy krojone kawałki mięsa i łyżkę mąki jęczmiennej. Zawijamy w dzisiejszych czasach w sreberko (Oryginalnie to były zwierzęce wnętrzoności np. żołądek, jelito, pęcherz ...) . Wkładamy do garnka i gotujemy maksymalnie od 1 do 2 godzin aż mięso będzie wystarczającą rozgotowane . Danie warto trochę odstawić z ognia po tym aby całość się "ścieła" i łatwiej było kroić na porcje . Danie można spożywać samodzielnie lub z dodatkiem chleba . Ps. Istnieje też wegetariańska wersja tego dania, wystarczy pomiąć wszelkie skłdniki odzwierzęce .