Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś jak każdego 13 - stego moja i Mani jest miesięcznica , aczkolwiek która to już nie pamiętam Tym niemniej za każdą z nich wpólnie spędzoną z Manią jestem wdzięczny losowi ️Dziś przeto w magicznym ogrodzie zasadziłem mnóstwo pięknych kwiatów dla mej ukochanej a na kolację będzie pyszne danie zwane aktualnie - "ANCIENT NETTLE PUDDING/ Antyczny Pudding Pokrzywowy " Receptura tego dania liczy sobie pomiędzy 8 a 6 tysięcy lat jak twierdzą naukowcy. Danie składa się z : Jęczmienia (współcześnie można użyć kaszy jęczmiennej perłowej z odrobiną mąki jęczmiennej) , Dwóch pęczków pokrzywy młodej, Pęczka dzikiego szczypiorku lub pora, Pęczka Mniszka lekarskiego (liście i kwiaty) , pęczka rzeżuchy oraz mięsiwa .. Wszystko razem (plus sparzony jęczmień) zawijamy w folię i gotujemy w wodzie (Dawniej całość upychano w pęcherzu lub żołądku zwierzęcym) ... Danie to jest wieczne jak miłość jest , dlatego warto je spróbować, bo na pewno jest zdrowe ️, Ps. Danie to na pewno było spożywane także podczas wiosennych świąt starożytnych (obecnie znanych jako wielkanoc)
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2044
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9635
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3310
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6747
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2044
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9635
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3310
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6747
Składniki
Jęczmień zaparzamy , dodajemy smalcu i siekaną zieleninę . Dodajemy krojone kawałki mięsa i łyżkę mąki jęczmiennej. Zawijamy w dzisiejszych czasach w sreberko (Oryginalnie to były zwierzęce wnętrzoności np. żołądek, jelito, pęcherz ...) . Wkładamy do garnka i gotujemy maksymalnie od 1 do 2 godzin aż mięso będzie wystarczającą rozgotowane . Danie warto trochę odstawić z ognia po tym aby całość się "ścieła" i łatwiej było kroić na porcje . Danie można spożywać samodzielnie lub z dodatkiem chleba . Ps. Istnieje też wegetariańska wersja tego dania, wystarczy pomiąć wszelkie skłdniki odzwierzęce .