Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna pierś z kurczaka w ziołowej panierce, parmezanie i odrobinie czosnku. Prosto i szybko!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 945
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4193
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 330
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 813
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3673
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 751
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 945
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4193
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 330
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 813
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3673
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 751
Składniki
Zaczynamy od oczyszczdnia piersi z kurczaka i oszuszenia ich papierowym ręcznikiem. Posypujemy je następnie solą i pieprzem, a także odrobiną oregano.
Ząbki czosnku przepuszczamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek. Podsmażamy na złoto, pilnując by sie nam nie przypalił. Czosnek odkłądamy na osobny talerzyk.
Piersi z kurczaka obsmażamy na złoto. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oliwy. Nagrzewamy piekarnik do 200 C.
Oregano, rozmaryn, sól kminek mieszamy. Posypujemy tak przygotowaną mieszanką obsmażone piersi z kurczaka i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Nie przykrywamy naczynia!
Gdy piersi się pieką przygotowujemy drugą część zaprawy do piersi: 2 łyżki oliwy i parmezan, a także podsmażony czosnek mieszamy ze świeżo posiekanymi listkami bazylii. Po 10 minutach pieczenia wyciągamy naczynie i piersi smarujemy przygotowaną zaprawą. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 15 minut, lub do momentu aż mięso będzie miękkie i upieczone.
Podajemy z ryżem i ulubioną surówką. Smacznego!