Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna pierś z kurczaka w ziołowej panierce, parmezanie i odrobinie czosnku. Prosto i szybko!
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5204
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 635
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 4960
Co to za ciasto? wyglądem bardzo przypomina Panią Walewską, ale smakuje inacz...
Odsłon: 6856
Kotlety w waflach to oryginalny i smaczny pomysł na obiad, który zaskoczy zar...
Odsłon: 436
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5204
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 635
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 4960
Co to za ciasto? wyglądem bardzo przypomina Panią Walewską, ale smakuje inacz...
Odsłon: 6856
Kotlety w waflach to oryginalny i smaczny pomysł na obiad, który zaskoczy zar...
Odsłon: 436
Składniki
Zaczynamy od oczyszczdnia piersi z kurczaka i oszuszenia ich papierowym ręcznikiem. Posypujemy je następnie solą i pieprzem, a także odrobiną oregano.
Ząbki czosnku przepuszczamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek. Podsmażamy na złoto, pilnując by sie nam nie przypalił. Czosnek odkłądamy na osobny talerzyk.
Piersi z kurczaka obsmażamy na złoto. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oliwy. Nagrzewamy piekarnik do 200 C.
Oregano, rozmaryn, sól kminek mieszamy. Posypujemy tak przygotowaną mieszanką obsmażone piersi z kurczaka i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Nie przykrywamy naczynia!
Gdy piersi się pieką przygotowujemy drugą część zaprawy do piersi: 2 łyżki oliwy i parmezan, a także podsmażony czosnek mieszamy ze świeżo posiekanymi listkami bazylii. Po 10 minutach pieczenia wyciągamy naczynie i piersi smarujemy przygotowaną zaprawą. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 15 minut, lub do momentu aż mięso będzie miękkie i upieczone.
Podajemy z ryżem i ulubioną surówką. Smacznego!