Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kofty do bliskowschodnia odmiana szaszłyków. Mnogość występujących w nich przypraw sprawia, że są bardzo aromatyczne. Smakują znakomicie w towarzystwie świeżych warzyw i zapiekanych ziemniaków lub chlebków pita. Doskonałym dodatkiem do koft jest sos na bazie jogurtu z dodatkiem świeżych ziół i odrobiny soku z limonki.
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 145
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 94
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 45
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 145
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 94
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 45
Składniki
Pokrój cebulę w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę, a imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Posiekaj natkę pietruszki (opcjonalnie – liście kolendry). Pieprz i nasiona kolendry rozgnieć w moździerzu.
Mięso włóż do miski. Dołóż do niego wszystkie przygotowane składniki oraz chili, słodką paprykę i kmin rzymski. Całość wymieszaj ręcznie na jednolita masę. Dopraw do smaku solą.
Podziel masę na 6 porcji. Uformuj z nich kule. Namocz patyczki w wodzie (dzięki temu nie będą się przypalać podczas pieczenia koft). Każdą kulę nadziej na patyczek i dłońmi natłuszczonymi olejem uformuj podłużne szaszłyki.
Ułóż kofty na blasze wyłożonej folią aluminiową. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 190oC. Piecz przez około 20 minut (po 10 minutach pieczenia odwróć na druga stronę). Podawaj kofty gorące z wybranymi dodatkami.