Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie z nutą kokosa i trawy cytrynowej. Smakuje jak w tajskiej restauracji, a przy tym nie jest skomplikowane w przygotowaniu - mało zmywania.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 914
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4153
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 129
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 636
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3478
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 711
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 914
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4153
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 129
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 636
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3478
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 711
Składniki
Nastawiamy piekarnik na 220C / 200C z termoobiegiem. Kroimy cebulę i paprykę w dość cienkie paski. Lekko rozgniatamy trawę cytrynową - jeśli nie masz, można zamiast tego później dodać skórkę cytrynową.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy paprykę, cebulę, trawę cytrynową i anyż. Dodajemy troszkę oleju i mieszamy. Naczynie wstawiamy do piekarnika na ok. 10 min, aż warzywa zaczną mięknąć.
Rozpuszczamy kostkę warzywną, mieloną paprykę, pastę curry i łyżeczkę cukru w 300 ml przegotowanej (gorącej) wody.
Kiedy warzywa zmiękną, do naczynia z warzywami wlewamy rozpuszczoną kostkę i pastę curry, dodajemy mleko kokosowe i liście limonki. Na tym etapie można też dodać otartą skórkę z cytryny, jeśli nie dodawaliśmy trawy cytrynowej. Warzywa mają być przykryte sosem, jeśli mało, można dodać więcej mleczka lub wody. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na kolejne 10-15 min, żeby sos zaczął się gotować i trochę zgęstniał.
Kiedy sos zgęstnieje, kładziemy na wierzchu filety z ryby i wstawiamy z powrotem do piekarnika na około 10 min, dopóki ryba nie będzie ugotowana. Przed podaniem wyciągamy trawę cytrynową i anyż.
Podajemy z ryżem. Można uformować piramidki z ryżu przy pomocy lejka, jeśli ryż jest wystarczająco kleisty. Można posypać prażoną cebulką lub posiekanymi solonymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego!