Do góry

Dania główne Przepis na:

Aromatyczne tajskie curry rybne

Aromatyczne tajskie curry rybne

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 82

Dodano:

Odsłon: 347

Pyszne danie z nutą kokosa i trawy cytrynowej. Smakuje jak w tajskiej restauracji, a przy tym nie jest skomplikowane w przygotowaniu - mało zmywania.

Składniki

  • 2 filety z białej ryby, bez skóry (np. panga lub dorsz)
  • czerwona papryka
  • cebula
  • tajska czerwona pasta curry 40 g (używam Blue Dragon)
  • kostka warzywna
  • gwiazdka anyżu
  • 3 listki limonki kaffir
  • mleczko kokosowe 200 ml
  • kawałek trawy cytrynowej, można zamiast tego dać startą skórkę cytryny
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • prażona cebulka do posypania lub solone orzeszki (niekoniecznie)
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Aromatyczne tajskie curry rybne

Przygotowanie

  1. Nastawiamy piekarnik na 220C / 200C z termoobiegiem.
    Kroimy cebulę i paprykę w dość cienkie paski.
    Lekko rozgniatamy trawę cytrynową - jeśli nie masz, można zamiast tego później dodać skórkę cytrynową.

  2. Do naczynia żaroodpornego wkładamy paprykę, cebulę, trawę cytrynową i anyż. Dodajemy troszkę oleju i mieszamy. Naczynie wstawiamy do piekarnika na ok. 10 min, aż warzywa zaczną mięknąć.

  3. Rozpuszczamy kostkę warzywną, mieloną paprykę, pastę curry i łyżeczkę cukru w 300 ml przegotowanej (gorącej) wody.

  4. Kiedy warzywa zmiękną, do naczynia z warzywami wlewamy rozpuszczoną kostkę i pastę curry, dodajemy mleko kokosowe i liście limonki. Na tym etapie można też dodać otartą skórkę z cytryny, jeśli nie dodawaliśmy trawy cytrynowej. Warzywa mają być przykryte sosem, jeśli mało, można dodać więcej mleczka lub wody. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na kolejne 10-15 min, żeby sos zaczął się gotować i trochę zgęstniał.

  5. Kiedy sos zgęstnieje, kładziemy na wierzchu filety z ryby i wstawiamy z powrotem do piekarnika na około 10 min, dopóki ryba nie będzie ugotowana. Przed podaniem wyciągamy trawę cytrynową i anyż.

  6. Podajemy z ryżem. Można uformować piramidki z ryżu przy pomocy lejka, jeśli ryż jest wystarczająco kleisty. Można posypać prażoną cebulką lub posiekanymi solonymi orzeszkami ziemnymi.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 lutego Pychotka :) Ryba w takim wydaniu smakuje rewelacyjnie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń