Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5823
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 349
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5823
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 349
Składniki
Jeżeli używamy mrożonych owoców morza, należy je wcześniej rozmrozić. Krewetki oczyścić (3-4 można zostawić w całości do dekoracji), usuwając głowy, pancerze i czarne jelito.
Do garnka wrzucić zachowane pancerze i głowy, jedną cebulę przekrojoną na pół i dwa rozgniecione ząbki czosnku. Zalać bulionem lub wodą, gotować na małym ogniu około 15-20 minut. Odcedzić.
Pozostałą cebulę i czosnek drobno posiekać. W osobnym garnku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, wrzucić cebulę z czosnkiem, liście laurowe i 4 gałązki kolendry. Smażyć do zeszklenia cebuli. Dodać koncentrat pomidorowy, wędzoną paprykę i płatki chili, smażyć około minutę. Wsypać ryż, i mieszając, smażyć przez kolejne 2-3 minuty.
Następnie do garnka wlać wino, przecedzony bulion, nieco soku z cytryny i po szczypcie soli i pieprzu. Gotować na średnim ogniu, bez przykrycia, około 20 minut.
Na koniec dodać krewetki i mieszankę owoców morza. Gotować 3-4 minuty, aż małże otworzą się. Podawać od razu, z pozostałą kolendrą.