Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste. To całkiem jak nasze pampuchy, bułki drożdżowe gotowane na parze. Bułki na parze podaje się na ciepło: na słodko albo na słono.
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 155
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2165
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 155
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2165
Składniki
Wychodzi ok. 8-10 bułek. Jest to porcja dla 3-4 osób. Do kubka wlewamy ciepłą wodę, dodajemy cukier, drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy podrośnięte drożdże. Mieszamy i zagniatamy 7-8 minut na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podrośnie ponownie krótko wyrobić i uformować prostokąt o grubości ok.2 -3 mm. Ciasto skropić olejem, rozsmarować, posypać solą , pieprzem i natką. Jedną 1/3 ciasta nałożyć do środka, potem drugą. Powstały wąski prostokąt lekko spryskać olejem i pokroić w ok.3 cm paski. Dwa paski nakładamy na siebie i wzdłuż dociskamy je patyczkiem lub pałką. Zdejmujemy pałkę a pasek lekko rozciągamy wzdłuż. Potem pasek składamy na pół w środek wkładamy pałeczkę a ciasto skręcamy 2 razy. Pasek ciasta ustawiamy pionowo i za pomocą pałki dociskamy ciasto od stołu. Powstała nam bułeczka.
Bułki uwieszamy na kawałku papieru do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Zagotować wodę w parowniku. Bułki przekładamy do parownika razem z papierem i parujemy od 3 do 5 minut.