Do góry

Dania główne Przepis na:

Azjatyckie curry

Azjatyckie curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4042

Dodano:

Odsłon: 2038

Smakowita i szybka w wykonaniu potrawka z kurczaczkiem, coś dla wielbicieli kuchni azjatyckiej:)

Składniki

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 1 opakowanie mrożonki - chińska mieszanka warzyw (najlepsza z Lidla)
  • 1 słoik pędów bambusa
  • 1 słoik kiełków fasoli mung
  • 250 ml mleka kokosowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • curry
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • trawa cytrynowa
  • sos sojowy
  • sól
  • biały pieprz
  • makaron sojowy lub ryż
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, suszymy i kroimy w kostkę.
    Wykonujemy marynatę z: 3 łyżek oleju, soku z 1/2 cytryny, 1 łyżeczki curry, 1 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczki imbiru, 1 łyżki sosu sojowego, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki białego pieprzu. Mieszamy i wkładamy do marynaty mięso, na minimum 30 minut (chociaż lepiej przygotować to wcześniej, im dłużej mięsko w marynacie, tym bardziej aromatyczne).

  2. Do rozgrzanego woka, wkładamy mięso wraz z marynatą. Smażymy około 10 minut, mieszając w tym czasie, aby obsmażyło się z każdej strony. Następnie dodajemy mieszankę warzyw, pędy bambusa oraz kiełki fasoli mung. Delikatnie mieszamy i smażymy razem około 20 minut, do miękkości warzyw. Po tym czasie wlewamy mleko kokosowe i doprawiamy jeszcze 1 łyżeczką trawy cytrynowej, 1 łyżeczką curry, 1 łyżką sosu sojowego, odrobiną pieprzu i ewentualnie solą (jeśli ktoś lubi bardzo słone, mnie wystarczy już słony sos sojowy).

    Podajemy wedle upodobań z makaronem sojowym lub z ryżem.
    SMACZNEGO:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń