Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nasze babcie wiedziały, jak gotować, aby nie marnować jedzenia. Z dostępnych składników zawsze potrafiły wyczarować smaczne dania. Z nadwyżki ciasta na pierogi powstawał makaron. Niedzielny rosół zamieniał się w pyszną pomidorową, a mięso i warzywa w kotleciki. Zachęcamy Was do gotowania w stylu zero waste. Polecamy wypróbować przepis na pyszne kotleciki z mięsa z rosołu. Wystarczy dodać do niego kilka prostych składników np. ryż i obiad gotowy. Jak gotować ryż do kotletów? Pierwszym korkiem do idealnie ugotowanego ryżu jest przepłukanie go pod bieżącą wodą na sitku o małych oczkach. Ważne są również proporcje, na 1 szklankę ryżu użyj 1 ½ szklanki wody. Ryż trzymaj na ogniu przez 15 minut, pamiętaj, aby nie mieszać go podczas gotowania. Jakie warzywa wybrać? Do kotletów z mięsa z rosołu dodaj warzywa, które się w nim gotowały, w szczególności marchewkę i pietruszkę. Jeśli lubisz smak gotowanego selera, również możesz wykorzystać go do przygotowania kotletów. W czym panierować kotlety? W przepisie zaproponowaliśmy klasyczną panierkę z bułki tartej. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać zmielone pałatki owsiane lub otręby.
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 195
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 69
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3077
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 195
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 69
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3077
Składniki
Ryż ugotuj w osolonej wodzie.
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle klarowanym wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Mięso oraz warzywa z rosołu zblenduj, przełóż do miski i wymieszaj wraz z ryżem, cebulą i jajkiem. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Z masy formuj okrągłe kotleciki, każdy z nich panieruj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanej oliwie z obydwu stron na rumiany kolor.