Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drobiowe babeczki zapiekane z pietruszkowym pesto to danie z nutką słodyczy i wyrazistością aromatów użytych składników. Tak przygotowane mięsko jest soczyste, delikatne i smaczne. Mój mały eksperyment kulinarny, który bardzo posmakował :)
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2934
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 882
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2425
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6748
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2934
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 882
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2425
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6748
Składniki
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy w bardzo drobniutką kosteczkę (około 1 cm). Pokrojone mięso obsypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Przygotowanie pesto: Natkę pietruszki drobno siekamy, przekładamy do miseczki oraz dodajemy miód, olej, sos sojowy i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy do momentu uzyskania gęstej papki.
Tak przygotowane pesto przekładamy do miseczki z kawałkami kurczaka i dokładnie mieszamy. Powstały farsz przekładamy do foremek silikonowych (jak do pieczenia babeczek) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 25 minut. Drobiowe babeczki podajemy z ulubionymi dodatkami. Życzę smacznego! :) A tak drobiowa babeczka prezentuje się w przekroju: