Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki z kurczakiem na obiad? Jeśli ten pomysł wydaje ci się oklepany, sprawdź jak „banalne” składniki przetworzyć na przepyszne babeczki ziemniaczane. To danie może stanowić sycący, pełnowartościowy posiłek, ale możesz też wzbogacić nim szwedzki stół, zaskakując swoich gości. Babeczki ziemniaczane świetnie komponują się z dipami.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 220
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 517
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 220
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 517
Składniki
Oczyść filet z kurczaka (opłucz, usuń błonki, chrząstki) i drobno pokrój. Dopraw słodką papryką i majerankiem.
Obierz i posiekaj cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Rozgrzej na patelni masło klarowane i podsmaż na nim cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj czosnek i kurczaka. Smaż, aż mięso się zarumieni.
Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody. Wymieszaj z rozkłóconym jajkiem, śmietaną i mąką. Połącz masę ziemniaczaną z zawartością patelni. Dodaj drobno posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem.
Natłuść około 12 foremek do babeczek (możesz posłużyć się foremkami do muffinek). Wyłóż je masą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 30 minut. Pod koniec pieczenia oprósz babeczki startym na tarce o grubych oczkach serem.