Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka cukiniowa to nie kolejne warzywne ciasto, w którym trudno wyczuć smak dodającej wypiekowi wilgotności marchewki czy dyni. Taka babka to danie wytrawne, które możesz zaserwować na obiad.
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2155
Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi to danie proste i...
Odsłon: 913
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2155
Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi to danie proste i...
Odsłon: 913
Składniki
Wsyp ryż do garnka i zalej 250 ml zimnej wody. Posól i zagotuj wodę. Gdy zawrze, zmniejsz moc palnika do minimum. Gotuj przez około 10 minut pod przykryciem – aż ryż wchłonie całą wodę. Wyłącz palnik. Pozostaw ryż pod przykryciem do lekkiego przestudzenia.
Obierz cukinię i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Posól i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odcedź na sitku z nadmiaru soku.
Obierz cebulę i pokrój w kosteczkę. Podsmaż na maśle klarowanym. Pod koniec smażenia dołóż na patelnię przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Zetrzyj żółty ser na grubych oczkach tarki.
Oddziel białka jaj od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Natłuść i oprócz bułką tartą formę do babki o średnicy około 22 cm. Nagrzej piekarnik do 180°C.
Połącz w misce ryż, cukinię, cebulę, czosnek i ser żółty. Dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw sproszkowanym curry, solą i pieprzem. Na koniec w mieszaj w masę pianę z białek.
Przelej masę z cukinią do formy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 30-40 minut. Przed podaniem udekoruj posiekaną natką pietruszki.