Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z okazji Wielkanocy możemy przygotować gołąbki, ale nieco w innym wydaniu. Gołąbki przygotowujemy w formie do babki. Mniej roboty, bo odpada zawijanie gołąbków, przygotowywanie zalewy i gotowanie gołąbków. Wszystko umieszczamy w formie do babki i pieczemy w piekarniku. Taka babka efektownie wygląda na wielkanocnym stole. Dobrze się kroi. Plastry babki podajemy w ulubionym sosie. Ja serwuję taką babkę zwykle z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 96
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 18
Czasem proste przepisy najlepiej się sprawdzają na obiad albo kolację dla cał...
Odsłon: 2177
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 80
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 96
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 18
Czasem proste przepisy najlepiej się sprawdzają na obiad albo kolację dla cał...
Odsłon: 2177
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 80
Składniki
Główkę kapusty obgotowujemy w osolonej wodzie. Wcześniej wycinamy z niej głąb. Ja studzę w wodzie, ale można do ostudzenia wyjąć z wody
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie do całkowitego odparowania wody
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno posiekaną cebulę aż do zeszklenia. Pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy
Mięso mielimy
Formę do babki ( najlepiej z kominem ) smarujemy wewnątrz masłem
Z kapusty zdejmujemy liście. Grube części liści ścinamy nożem. Liśćmi wykładamy wnętrze formy i zawijamy je na zewnątrz. Liście powinny na siebie zachodzić, czyli w praktyce mamy wokół ścianek podwójną warstwę liści
Ryż mieszamy z mięsem, cebulą i tłuszczem. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wyrabiamy
Masą wypełniamy wnętrze formy i dobrze dociskamy. Liście, które były wywinięte na zewnątrz odwijamy do środka, tak aby zakryć farsz ( lub jego część, jeśli liście nie były zbyt duże i tylko niewiele wystawały poza formę ). Farsz dodatkowo przykrywamy jeszcze dodatkowymi liśćmi i dociskamy. Ja daję dwie lub trzy warstwy liści. Górna warstwa będzie bardzo mocno spieczona, a więc do usunięcia, ale pozostałe będą już ok
Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 1,5 godziny
Po upieczeniu babkę przekładamy na paterę lub duży talerz przykładając go na górę babki i odwracając. Bez problemów odchodzi od formy. Nalezy tylko uważać, bo z formy wyleje się też trochę gorącego płynu.
Babkę gołąbkową podajemy z ulubionym sosem