Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka ziemniaczana (kartoflak) jest to potrawa pochodząca ze wschodnich kresów. Babka ziemniaczana zrobiona jest z tartych ziemniaków z dodatkiem jajek, przysmażonej kiełbasy z boczkiem i cebulą oraz przypraw.
Polecam wypróbować tak podane kopytka smakują wspaniale.
Odsłon: 38
Moja propozycja na sernik prosty, łatwy i smaczny. Sernik na spodzie z biszko...
Odsłon: 45
Pyszne danie na drugie śniadanie.
Odsłon: 35
Domowy comfort food.
Odsłon: 23
Szybka sałatka którą przygotujesz w kilka chwil idealna do obiadu lub na kola...
Odsłon: 403
Polecam wypróbować tak podane kopytka smakują wspaniale.
Odsłon: 38
Moja propozycja na sernik prosty, łatwy i smaczny. Sernik na spodzie z biszko...
Odsłon: 45
Pyszne danie na drugie śniadanie.
Odsłon: 35
Domowy comfort food.
Odsłon: 23
Szybka sałatka którą przygotujesz w kilka chwil idealna do obiadu lub na kola...
Odsłon: 403
Składniki
Kiełbasę, cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącym oleju. Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy z jedną cebulą na tarce lub maszyną do tarcia ziemniaków, lekko odciskamy z wody. Do startej pulpy ziemniaczanej dodajemy 3 łyżki mąki pszennej, 3 kurze jajka, podsmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulą i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wkładamy przyprawioną pulpę ziemniaczaną, po wierzchu polewamy odrobiną oleju. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza 70 minut. Upieczoną babkę podajemy z gulaszem wieprzowym lub z zsiadłym mlekiem, można podać także bez tych dodatków. Smacznego !!!