Do góry

Dania główne Przepis na:

Babka ziemniaczana.

Babka ziemniaczana.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1872 Ocena: 30430

Dodano:

Odsłon: 2877

Babka ziemniaczana (kartoflak) jest to potrawa pochodząca ze wschodnich kresów. Babka ziemniaczana zrobiona jest z tartych ziemniaków z dodatkiem jajek, przysmażonej kiełbasy z boczkiem i cebulą oraz przypraw.

Składniki

  • ziemniaki 4 kg
  • kurze jajka 3 szt.
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • kiełbasa śląska 1 szt.
  • cebula 2 szt.
  • olej roślinny do smażenia
  • boczek wędzony 5 dag
  • sól do smaku (użyto 1 łyżki)
  • majeranek 1 łyżka
  • pieprz ziołowy do smaku (użyto 1 małej łyżeczki)
  • forma do pieczenia - duża keksowa
  • papier do pieczenia
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Babka ziemniaczana.

Przygotowanie

  1. Kiełbasę, cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącym oleju. Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy z jedną cebulą na tarce lub maszyną do tarcia ziemniaków, lekko odciskamy z wody. Do startej pulpy ziemniaczanej dodajemy 3 łyżki mąki pszennej, 3 kurze jajka, podsmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulą i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wkładamy przyprawioną pulpę ziemniaczaną, po wierzchu polewamy odrobiną oleju. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza 70 minut. Upieczoną babkę podajemy z gulaszem wieprzowym lub z zsiadłym mlekiem, można podać także bez tych dodatków.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń