Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka ziemniaczana to bardzo prosta potrawa, typowa dla kuchni podlaskiej. Aby nabrała wyjątkowego, świątecznego charakteru Magda Gessler wpadła na pomysł, aby upiec ją w ozdobnej foremce. Mały trik, a potrafi zmienić wiele. Babkę możesz upiec w wersji wegetariańskiej lub dodać do niej aromatyczny, wędzony boczek.
Polecam. Wędzone szprotki podkręcają smak i zapach.
Odsłon: 158
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 354
To ciasto na pierogi jest wyjątkowo miękkie, elastyczne i delikatne, dzięki c...
Odsłon: 198
Polecam. Wędzone szprotki podkręcają smak i zapach.
Odsłon: 158
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 354
To ciasto na pierogi jest wyjątkowo miękkie, elastyczne i delikatne, dzięki c...
Odsłon: 198
Składniki
Obierz ziemniaki i marchewki. Marchewki zetrzyj na tarce o większych oczkach. Obierz cebulę i podsmaż na maśle lub oleju, żeby stała się błyszcząca. Po chwili dodaj marchewkę i duś warzywa, aż będą miękkie. Jeśli interesuje cię mięsna wersja babki, dodaj do warzyw boczek posiekany w drobną kosteczkę.
W dużej misce zetrzyj ziemniaki na małych otworach tarki jarzynowej (podobnie jak na placki ziemniaczane) i odciśnij z powstałego soku. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do startych ziemniaków, po czym dołóż śmietanę oraz mąki. Następnie dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i suszonym majerankiem. Wymieszaj masę. Dodaj podsmażone warzywa i pomieszaj ponownie.
W oddzielnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i połącz ją z masą ziemniaczaną. Delikatnie, choć dokładnie wymieszaj.
Natrzyj foremkę (ok. 25 cm szerokości) masłem i wysyp bułką tartą. Wylej do foremki ciasto ziemniaczane i wyrównaj. Wstaw foremkę do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 95 minut. Po upieczeniu wyjmij foremkę, delikatnie przestudź babkę i dopiero wtedy wyjmij ciasto z formy. Jeśli wyjmiesz babkę zbyt wcześnie może się połamać. Babkę podawaj na ciepło z kleksem kwaśnej śmietany lub sosem grzybowym. Świetnie smakuje na drugi dzień odsmażana na maśle.