Do góry

Dania główne Przepis na:

Babka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą.

Babka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1872 Ocena: 30434

Dodano:

Odsłon: 616

Babka ziemniaczana upieczona z dodatkiem wędzonego boczku i kiełbasy.

Składniki

  • ziemniaki 3 kg
  • boczek wędzony 10 dag
  • kiełbasa podwawelska 10 dag
  • jajka kurze 2 szt.
  • cebula połowa
  • sól 1 łyżeczka kopiasta
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżka
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • olej roślinny
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą.

Przygotowanie

  1. Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, pulpę lekko odciskamy z wody przez tetrową pieluszkę. Do pulpy wbijamy jajka, dodajemy suche przyprawy, mąkę i pokrojony w kostkę wędzony boczek z kiełbasą i cebulę (boczek z kiełbasą i cebulą można podsmażyć), całość mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, dno polewamy łyżką oleju. Do tak przygotowanej formy przekładamy masę ziemniaczaną, równamy i polewamy łyżką oleju po wierzchu. Formę z masą ziemniaczaną wstawiamy do piekarnika i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, do ładnego zarumienienia się babki ziemniaczanej. Po upieczeniu babkę możemy konsumować na gorąco lub ostudzoną i podsmażaną na patelni.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń