Do góry

Dania główne Przepis na:

Babka ziemniaczana z brokułem.

Babka ziemniaczana z brokułem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1537 Ocena: 20965

Dodano:

Odsłon: 1662

Babka ziemniaczana upieczona z kawałkami brokuła, bezmięsna.

Składniki

  • ziemniaki 13 szt. (2 kg)
  • jajko kurze 2 szt.
  • sól do smaku (około 1 łyżka)
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżka
  • skrobia ziemniaczana 2-3 łyżki (w zależności od gatunku ziemniaków)
  • brokuł 3-4 kawałki
  • olej rzepakowy 4 łyżki (do polania po wierzchu)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka ziemniaczana z brokułem.

Przygotowanie

  1. Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę. Pulpę ziemniaczaną lekko odciskamy z wody, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majeranek i wbijamy jajka, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem rzepakowym, wkładamy masę kartoflaną. Do masy ziemniaczanej wkładamy 3-4 kawałki brokuła, równamy, troszkę polewamy olejem rzepakowym po wierzchu.

  2. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra-dół.

  3. Upieczoną babkę studzimy i wyjmujemy z formy przy pomocy talerza. Talerzem nakrywamy formę z babką i odwracamy ją do góry dnem, upieczona babka sama wyjdzie. Delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia, odwracamy upieczoną babkę górą na wierzch. Kroimy na porcję.

  4. Podajemy z zimną gęstą śmietaną, zsiadłym mlekiem, maślanką lub kefirem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń