Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
piekarnik, folia alu, szpikulec lub naczynie żaroodporne
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1928
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7415
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2925
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1928
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7415
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2925
Składniki
1.Marynujemy mięso W oleju mieszamy wszystkie przyprawy marynaty, połowę dodajemy do mięsa mielonego i mieszamy, a połową smarujemy karkówki z każdej strony. Odstawiamy najlepiej na 12 godzin do lodówki. 2. Pieczemy mięso Na szpikulec* nadziewamy naprzemiennie karkówkę, ukulany "kotlet" z mielonego i grube plastry cebuli. Tak przygotowanego kebaba owijamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 10-15 minut, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 1 godzinę, na ostatnie 10 minut ściągamy folię, żeby mięso się spiekło. *jeśli nie mamy stojącego szpikulca, można użyć czegokolwiek, jako podstawę użyć połowy cebuli lub włożyć mięso do małego naczynia żaroodpornego z kratką (chodzi o to, żeby mięso nie gotowało się w tłuszczu i wodzie, która wytopi się z mięs)
3. Robimy sos Mieszamy jogurt, majonez i musztardę, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i poszatkowaną drobno miętę
4. Montujemy baburgera -Bułki przekrajamy na pół i wewnętrzne strony przypiekamy na rozgrzanej, suchej patelni -mięso kroimy na małe kawałki, obkrawając brzegi konstrukcji -smarujemy bułki sosem, wykładamy warstwami wszystkie składniki