Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bakłażan po parmeńsku to klasyk włoskiej kuchni. W sezonie bakłażanową zapiekankę przygotuj ze świeżych pomidorów. Zimą sięgnij po te z puszki – są słodsze i bardziej aromatyczne niż dojrzewające w szklarniach.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2824
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3311
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2824
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3311
Składniki
Pokrój bakłażan na niezbyt cienkie plastry. Posól je obficie i odłóż na 20 minut. Po tym czasie spłucz z bakłażana nadmiar soli i osusz plastry ręcznikiem papierowym.
Posiekaj drobno cebulę i czosnek oraz listki bazylii. Pokrój w kostkę pomidory. Mozzarellę pokrój na plasterki.
Rozgrzej na patelni niewielką ilość oliwy i podsmaż na niej cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj na patelnię czosnek, a po chwili pomidory. Smaż, aż z pomidory zmiękną i odparuje z nich nadmiar wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na oddzielnej patelni rozgrzej trochę oliwy. Obtocz plastry bakłażana w mące, a następnie w jajku. Obsmaż po obu stronach na z złocisty kolor – krótko, bakłażan nie może być całkowicie miękki.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż trochę sosu na dno naczynia żaroodpornego. Posyp startym parmezanem. Na serze ułóż część plastrów bakłażana, a na nim kilka plasterków mozzarelli. Oprósz bazylią. Powtórz wszystkie czynności, układając składniki warstwami na sobie. Zostaw trochę świeżej bazylii do dekoracji.
Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika. Piecz przez około 30 minut. Podawaj bakłażan po parmeńsku na gorąco, oprószony świeżą bazylią.